Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja: Päivystysuudistus käsiteltävä sote-uudistuksen yhteydessä

Etusivu,Tiedotteet

TIEDOTE   9.12.2016

Sosiaali-ja terveysvaliokunnan sosialidemokraatit Tuula Haatainen, Eeva-Johanna Eloranta ja Anneli Kiljunen esittävät päivystysuudistuksen siirtämistä käsiteltäväksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yhteydessä.

– Emme vastusta tätä tarpeellista uudistusta, mutta sen käsittely annetussa aikataulussa ilman tietoa tulevan valinnanvapauden sisällöstä on mahdotonta. Tämän vuoksi olen juuri päättyneessä valiokunnan kokouksessa esittänyt käsittelyn siirtämistä sote-uudistuksen yhteyteen. Äänestyksen jälkeen valiokunta päätti kuitenkin äänin 11-6 jatkaa asian käsittelyä, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen.

–  Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauslainsäädännössä tullaan määrittelemään miltä osin esimerkiksi erikoissairaanhoidon kirurgiset toiminnot tulevat yhtiöitettäviksi ja kilpailtujen markkinoiden piiriin. Ilman tätä tietoa emme voi päättää päivystyssairaaloista. Kaiken lisäksi uudistus ei ehtisi olla voimassa kuin vuoden päivät, ennen kuin sote-uudistus myllää palvelut taas, Haatainen jatkaa.

– Näin merkittävästä uudistuksesta päättäminen tämän syksyn budjettiaikataulussa on mahdotonta.  Perustuslakivaliokunnan lausunto on saatu vasta keskiviikkona, mutta budjettiin ehtiäkseen koko laki pitäisi käsitellä vain muutamassa kokouksessa. En ymmärrä, miksi hallituspuolueet vaativat näin suurten päätösten tekemistä hosuen, ihmettelee valiokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta.

– Päivystysuudistusta on tärkeä viedä eteenpäin, sillä vain sen avulla voidaan turvata laadukas ja toimiva erikoisairaanhoito ja sosiaalipäivystys. Kannatamme uudistusta, mutta sitä ei voi mielestämme tehdä tietämättä sote-kokonaisuutta. On todella hämmentävää, että hallitus vie päivystysuudistusta väkisin eteenpäin ilman että tiedämme mitä tämä tarkoittaa uudessa sote-rakenteessa, toteaa kansanedustaja Anneli Kiljunen.

– Päivystysuudistus oli tarkoitus käsitellä valinnanvapauslinjaukset tuntien. Nyt hallitus on kuitenkin venyttänyt valinnanvapauspäätösten tekemistä yli oman aikataulunsa, mutta vaatii silti eduskuntaa hyväksymään päivystysuudistuksen. Avoimuus tulevista valinnanvapauslinjauksista olisi tämän päätöksen tekemiseksi välttämätöntä, kansanedustajat Haatainen, Eloranta ja Kiljunen summaavat.