Jotta jokainen lapsi syntyisi toivottuna

Osallistuin istuntotauolla Euroopan parlamentin väestö- ja kehitysryhmän opintomatkalle Guatemalaan ja El Salvadoriin, joissa tutustuimme näiden maiden seksuaali- ja lisääntymisterveystilanteeseen ja -oikeuksiin. Matka osoittautui ikävällä tavalla liiankin ajankohtaiseksi.

Guatemalan väestöstä 59% elää köyhyydessä ja 23% äärimmäisessä köyhyydessä. Joka neljäs 15-19-vuotias on ollut raskaana ainakin kerran, tuhannet lapset, jopa 10-14-vuotiaat synnyttävät lapsen joka vuosi. Molemmissa maissa raiskaukset ja lähisuhdeväkivalta ovat hyvin yleisiä. Rikollisjengien mielestä heillä on oikeus keneen tyttöön tai naiseen tahansa. Niinpä suuri osa kyläyhteisöjen nuorten tyttöjen vauvojen isistä on jengien jäseniä.  El Salvadorissa abortti on kaikissa olosuhteissa laiton ja abortin tekijän rangaistus on 30 vuotta vankeutta. Näin siinäkin tilanteessa, että äidin tai lapsen henki on vaarassa tai raskaus johtuu raiskauksesta. Vankeuteen voi joutua myös keskenmenon takia.

Molemmissa maissa toimii onneksi kansainvälisen avun turvin kansalaisjärjestöjä, jotka tekevät ahkerasti työtä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseksi. Ne tarjoavat mm. ehkäisyneuvontaa ja äitiysajan terveydenhuoltoa. Tämän työn avulla teiniraskaudet sekä äitiys- ja lapsikuolleisuus vähentyvät koko ajan ja yhä useampi lapsi saa syntyä toivottuna.

Synkän mustia pilviä on nyt tämän työn taivaalla. Presidentti Trump on allekirjoittanut Global Gag Rulen, joka vetää yhdysvaltalaisrahoituksen pois maailman perhesuunnittelu- ja terveysjärjestöiltä, jotka pitävät turvallista aborttia naisen oikeutena. Kyseiset järjestöt eivät useinkaan käytännössä tee itse abortteja, mutta niiden arvomaailmaan se sopii. On arvioitu, että raskaudenkeskeytysten määrä kasvaa presidentti Trumpin kauden aikana 2,2 miljoonalla abortilla, joista 2,1 miljoonaa on hengenvaarallisia naiselle. Tämä johtuu ehkäisyn ja seksuaalineuvonnan vähentymisestä rahoituksen vähenemisen myötä. Naiset ja tytöt joutuvat maksamaan tästä korkeimman hinnan, usein hengellään.

Trumpin määräyksen tarkoituksena on leikata kansainvälisille organisaatioille annettavaa rahoitusta ainakin 40 %. Yksi niistä olisi YK:n väestörahasto, joka hallinnoi seksuaali- ja lisääntymisterveysohjelmia. Muut rahoittajamaat ovat nyt perustamassa rahastoa paikkaamaan USA:n aiheuttamaa rahoitusvajetta. Myös Suomen tulee liittyä mukaan. Seksuaaliterveyspalvelut ja -oikeudet ovat elintärkeä osa naisten aseman parantamista ja kestävää kehitystä. Tässä työssä on mitä suuremmassa määrin kyse myös terrorismin juurisyiden kitkemisestä. Sydämestäni toivon, että näiden järjestöjen työ saa jatkua, sillä niiden tavoitteena on maailma, jossa jokainen lapsi voi syntyä toivottuna. Ikävä kyllä seksuaalioikeuksia vastustavat konservatiiviset ryhmät ovat kasvava voima Amerikan lisäksi myös Euroopassa. Nämä voimat muodostavat uhkan naisten oikeuksille päättää omasta kehostaan niin Euroopassa kuin kehitysmaissakin.

Turun Sanomat 23.2.2017

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Jotta jokainen lapsi syntyisi toivottuna