Eloranta: Lounais-Suomessa tarvitaan pikaisia toimia koulutuksen lisäämiseksi

Etusivu,Tiedotteet

Tiedote 9.3.2017

Lounais-Suomeen kuuluu tällä hetkellä todella hyviä uutisia. Uusimpana tietona on, että Rolls-Royce perustaa Turkuun etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen. Aikaisemmin sekä Meyerin telakan että Uudenkaupungin Valmet Automotiven tuotannon on ilmoitettu nousevan ja tilauksia on nyt jo 2020 -luvun puoliväliin saakka.

– Lounais-Suomi onkin positiivisen rakennemuutoksen edessä. Tämän vuoksi ammattitaitoisen kotimaisen työvoiman tarjonnasta täytyy nyt huolehtia. Mitä tehokkaammat ja suorituskykyisemmät koulutus-ja työllisyystoimenpiteet luodaan, sitä paremmat ovat edellytykset, että Turun ja Uudenkaupungin kasvu tehdään kotimaisin voimin ja suomalaisella työllä, Eloranta pohtii.

Rolls-Royce ei ole vielä kertonut, millaisia työllistämisvaikutuksia tutkimuskeskus voi Turkuun tuoda. Meyerin ja Valmet Automotiven tarpeista tiedämme, että Meyerin telakan nykyinen noin 4000 työntekijän joukko kasvaa uusien tilausten myötä vuoteen 2020 mennessä ensin 7500:an ja vuosina 2022-2024 11000 henkilön tasolle. Kerrannaisvaikutuksineen telakan ympärille syntyy yhteensä 30000 henkilötyövuoden kasvuvaikutus. Valmet Automotive aikoo palkata ensi vuonna Uudenkaupungin autotehtaalle yli tuhat uutta työntekijää ja toimihenkilöä. Yhtiön nykyinen työntekijämäärä lähes kaksinkertaistuu yli 2000 henkilöön.

-Nyt pitää huolehtia siitä, että näihin henkilöstötarpeisiin vastataan aloittamalla nopeasti tarvittavaa koulutusta sekä toisella asteella että korkeakouluissa meri- ja valmistavan teollisuuden kasvun turvaamiseksi. Tarvitsemme Turun seudulle laajan koulutuksen uudistuksen, joka sisältää uusia ratkaisuja sekä insinöörikoulutukseen, DI -koulutukseen, 2. asteen ja aikuiskoulutukseen että koulutusta ja tutkimusta tukeviin rakenteisiin. Tärkeä tavoite on myös saada teknillinen tiedekunta Turkuun, Eloranta painottaa.

-Samalla kannattaa muistaa, että meillä on 100000 alle 30-vuotiasta nuorta ja 200000 aikuista vailla toisen asteen koulutusta. Nyt olisi loistava tilaisuus tarjota heille suoraan työllistymiseen johtavaa koulutusta, Eloranta muistuttaa.

– Jotta Lounais-Suomen vahva talouskasvu saadaan maksimaalisesti hyödyttämään koko Suomen talouskehitystä ja elinvoimaisuuden kasvua, tarvitaan nyt nopeita ja joustavia koulutus- ja logistiikkaratkaisuja sekä valtiovallan tukitoimia niiden synnyttämiseksi, Eloranta painottaa.