Eloranta: Kuluttaja kantaa vastuun valmistalotoimittajan rakennusvirheistä

Tiedote 1.2.2018

– Valmistalotoimittajilla on yleisen oikeustajun ja käytännön elämän kannalta kohtuuttoman lyhyt vastuu rakennusvirheistä. Tähän pitäisi saada muutos, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) vaatii.

Nykytilanteessa muuttovalmiiden talojen myyjät myöntävät rakennevirheille 10 vuoden takuun. Materiaaleille takuu on yleensä yksi vuosi ja rakennusvirheille eli työn laadulle 2 vuotta. Rakennusvirheet ovat usein piileviä ja niiden olemassaolo paljastuu vähitellen, kun esimerkiksi sisäilman laatu heikkenee ja asukkaat alkavat etsiä syitä oireiluunsa talon rakenteista.

– Jos ongelman aiheuttajaksi ilmenee rakennusvirhe eli huono työ, talovalmistaja ei vastaa siitä, elleivät ongelma ja sen syyt ole paljastuneet 2 vuoden takuuaikana, Eloranta kertoo.

Valmistalotoimittajien lyhyt virhevastuuaika asettaa talojen omistajat hankalaan asemaan. Valmistalon ostaja on maakaaren mukaan vastuussa talotoimittajan tekemistä rakennusvirheistä 5 vuotta myydessään talon edelleen. Jos talo siis myydään esimerkiksi 4 vuoden kuluessa, myyjälle itselleen jää yksinään vastuu valmistalon toimittajan tekemistä virheistä vielä viideksi vuodeksi sen jälkeen. Erikoisinta tilanteessa on se, että talon myyjällä ei ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa rakentamiseen, mutta lopputuloksesta myyjä kantaa täyden vastuun.

– Tilanne on täysin kohtuuton yksittäisen kuluttajan kannalta. Se ei myöskään motivoi talotoimittajia tekemään laadukasta työtä, mikä puolestaan lisää rakennuskannassamme yleisiä sisäilmaongelmia, jotka tulevat kalliiksi sekä yhteiskunnalle että yksittäisille ihmisille ja aiheuttavat tarpeetonta inhimillistä kärsimystä, Eloranta painottaa.

Eloranta on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.