Opintokeskuksilta leikkaaminen heikentää kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiaa

Ajankohtaista,Etusivu,Tiedotteet

Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan sisältyy 25 miljoonan euron leikkaus vapaan sivistystyön rahoitukseen, josta 7 miljoonaa kohdistuu opintokeskuksiin. Tämä vastaa jopa 39 prosenttia opintokeskusten nykyisestä rahoituksesta. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää hallitusohjelman linjausta haitallisena paitsi osaamiselle, mutta myös suomalaiselle kansalaisyhteiskunnalle ja demokratialle, joita päinvastoin pitäisi näinä aikoina vahvistaa eikä heikentää.

– Opintokeskuksilla on laissa määritelty tavoite moniarvoisuuden turvaamisesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Käytännössä tämä tarkoittaa vaikuttamisen, päätöksenteon, yhdistystoiminnan ja kriisinkestävyyden taitoja. Kaikki nämä ovat suomalaisen kansalaisyhteiskunnan ja demokratian kannalta keskeisiä taitoja, joita tarvitsemme vahvan ja elävän demokratian ylläpitämiseksi. Näistä leikkaaminen ei lupaa hyvää maamme tulevaisuudelle, Eloranta toteaa.

Hallitusohjelmaan kirjattu 7 miljoonan euron leikkaus on lähes 40 prosenttia pois opintokeskusten perusrahoituksesta. Opintokeskukset ry:n mukaan tällainen leikkaus olisi tuhoisa ja romuttaisi järjestökoulutuksen ja uhkaisi monien oppilaitosten mahdollisuutta jatkaa toimintaansa tulevaisuudessa. Yhdistyksen mukaan leikkaukset tarkoittaisivat lähes välttämättä koulutusmaksujen merkittävää nousua oppijoille, mutta ei näe mahdolliseksi tilkitä rahoitusvajetta maksuilla.

– Hallituksen suunnittelema 39 prosentin leikkaus opintokeskusten perusrahoitukseen on täysin kohtuuton. Vahva ja toimiva kansalaisyhteiskunta on yksi suurista ylpeydenaiheistamme ja keskeinen osa suomalaista demokratiaa. ulkisen talouden kannalta 7 miljoonan euron leikkaus on melko merkityksetön, mutta opintokeskuksille jopa kohtalon kysymys. Hallituksen on syytä pohtia uudestaan linjauksensa vaikutuksia ja perua tämä kohtuuton leikkaus, Eloranta vaatii.