Över 90 procent av finländarna anser att alla ska ha möjlighet att utveckla sig själva, oavsett bakgrund, ålder eller ekonomisk ställning. Det är lätt att hålla med om detta resultat från Bildningsbarometern 2024. Orpo-regeringens politik, som kraftigt skär ned möjligheterna till livslångt lärande går dock emot finländarnas önskemål. Regeringens nedskärningar i kontinuerligt lärande och vuxenutbildning urholkar både den kompetensbaserade ekonomiska tillväxten och grunden för den finländska välfärdsstaten.
Avskaffandet av vuxenutbildningsstödet, kraftiga nedskärningar i det fria bildningsarbetet, höjningen av avgifterna för den öppna högskolan och en nedskärning på 120 miljoner euro i yrkesutbildningen för vuxna nästa år försämrar människors möjligheter att uppdatera sina kunskaper och kompetenser exempelvis för arbetsmarknadens behov.
Samtidigt försvåras arbetet med att lösa bristen på kompetent arbetskraft inom många branscher för över hälften av företagens arbetskraftsbehov gäller personer med yrkesutbildning. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE beräknar att den stora nedskärningen inom yrkesutbildningen innebär mer än 11 000 färre yrkesutbildade experter. Detta sker i en situation där landets ekonomi är i stort behov av att återhämta sig. Dessa nedskärningar är skadliga för Finlands ekonomi och sysselsättningens tillväxt. Brist på kompetent arbetskraft utgör ett allvarligt hinder för tillväxten. Omskolning skulle ha en avgörande roll för att möjliggöra tillväxt, särskilt i yrken som lider av brist på rätt utbildade arbetare.
Utbildning och bildning är grunden för välfärdssamhället och också för ekonomin. Bildningsbarometern visar också att 87 procent av finländarna anser att välfärdssamhället vilar på utbildning och bildning.
När regeringen underminerar möjligheterna till omskolning och livslångt lärande, äventyrar den därmed grunden för vår välfärd och ekonomi. Inte förvånande att en majoritet av finländarna anser att regeringen för Finland i fel riktning. Ekonomisk tillväxt och välfärd skapas inte genom att försvaga utbildningsmöjligheterna, utan genom att ge människor fler möjligheter att utveckla sig själva. Detta borde regeringen inse innan kostnaden för denna politik blir alltför hög.
Alla oppositionspartier har lagt fram sina egna skuggbudgeter för detta år. SDP skulle inte göra nedskärningar i yrkesutbildningen, eftersom vi förstår hur viktig omskolning är för att stärka ekonomin och hjälpa arbetslösa att få jobb. Vi föreslog att nedskärning på 120 miljoner euro inom yrkesutbildningen slopas. Vi vill istället säkerställa yrkesutbildningens kvalitet och omfattning. Regeringens nedskärning är en direkt dödsstöt för lösningen på arbetskraftsbristen och därmed också för den ekonomiska tillväxten i vårt land. Det är inte mindre omskolning vi behöver, utan mer!
Eeva-Johanna Eloranta, riksdagsledamot, medlem i kulturutskottet, SDP
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.